16 January 2016

ACUAN PIE TEE
acuan pie tee tembaga
panjang 13.5in
HARGA RM25 TAK TERMASUK POS




WASSAP 0179025482







RESEPI PIE TIE RANGUP 

BAHAN KULIT

60 gm tepung beras

20 gm tepung gandum

10 gm tepung ubi

Garam secukupnya

1 butir telur Gred C, dipukul sedikit

240-250 ml air

Minyak untuk menggoreng

BAHAN INTI :

1 sudu besar minyak

4 ulas bawang merah, di cincang halus

80 gm isi udang, di cincang

200 gm hirisan lobak merah

300 gm hirisan kubis

1 sudu teh kicap cair

Garam, serbuk lada sulah secukupnya

BAHAN SOS :

3 biji cili merah, dibuang biji

1 ulas bawang putih, di cincang halus

2 sudu besar sos cili Thai

1 sudu besar cuka

60 ml air masak

Gula, garam secukupnya

CARA MEMBUAT :

Satukan semua bahan kulit. Tapis ke dalam mangkuk. Masukkan telur dan kacau sebati.Tuangkan air dan kacau sebati.Panaskan acuan, celup ke dalam adunan tadi dan goreng hingga keemasan.Untuk inti: Panaskan minyak, tumiskan bawang merah hingga harum. Masukkan bahan lain dan kacau. Angkat dan biarkan sejuk.Untuk sos: Kisar semua bahan hingga sebati.

Tip : Jika inti diletak di dalam kulit terlalu awal, kulit akan menjadi lembik. Letak sebelum dihidangkan.

CREDIT: WANITA IDAMAN PAGE